Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2022 15:44 - Анаксимандър
Автор: virtu Категория: Тя и той   
Прочетен: 2025 Коментари: 6 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Анаксимандър (на гръцкиΆναξἰμανδρος) от Милет е  предсократически философ, ученик на Талес и живее в Милет.[1] Автор на първото стихийно-материалистическо и наивно-диалектическо съчинение „За природата“ (неоцеляло). Според Карл Сейгън той извършва първия научен експеримент.

Анаксимандър е представител на школата на натурфилософите. В това се изразява философията на първите мислители – те се опитват да определят началото на света и нещата и да дадат разумно обяснение на процесите, които се извършват в природата.

Според него в основата на нещата стои не въздухът (Анаксимен) или водата (Талес), а едно неопределено вещество, което той нарича апейрон (безпределното) – неопределената безкрайна и вечно движеща се материя или това, което не може да бъде променено или прекъснато от единия до другия край. Според него от това вечно и неизчерпаемо абстрактно начало възникват всички неща, а не от нещо конкретно като стихия (огън, вода, земя, въздух). „Животът се появява от влагата, под влиянието на слънчевата светлина“. Първосубстанцията е безкрайна, вечна, намира се извън времето и „обхваща всичките светове“, защото Анаксимандър смятал нашия свят само за един от множество светове. Първосубстанцията се превръща в различните известни ни субстанции, а те преминават от една в друга.

Анаксимандър учи, че вселената е безкрайна и има безброй много светове. Те възникват и загиват по необходимост. Според него Луната не греела със собствена светлина, а отразявала тази на Слънцето. Слънцето било по-малко от Земята и представлявало най-чист огън. Анаксимандър смята, че не усещаме топлината от звездите, защото те са много отдалечени. Луната получава своята светлина от Слънцето. Според Анаксимандър звездите са заковани подобно на гвоздеите на кристалоподобния небосвод.

Земята се представя във формата на нисък цилиндър. Средата на Земята се заема от суша във формата на голям кръгъл остров. Наоколо е океан. Изгряването на Слънцето и другите небесни тела той обяснява с кръговото им движение под земята. Поставя началото на теорията за небесните сфери. Сезоните според него са „редуване на периоди, в които надделяват горещото и сухото или влажното и студеното“.[6] Той описва този процес като „съдът на Времето“.[7]

Античните източници го представят като успешен ученик по астрономия и география и първия, въвел астрономически уреди като слънчевия часовник и гномона.

Пръв съставя географска карта, въвежда слънчев часовник и прилага правоъгълната проекция. Смятан за основател на град Аполония (днес – СозополБългария).[8]

Прави опит да обясни възникването на животинския свят и на човека. Развива възгледи за произхода на животните от водата под действието на слънчевата топлина, т.е. че животните се зараждат направо от тинята под действието на слънчевите лъчи. А човекът, според него, е произлязъл от животните (рибите).

От Анаксимандър е запазено първото цялостно изречение във философия:

От каквото възникват всички неща, в същото се превръщат по силата на необходимостта. Защото поради своята нечестивост те търпят наказание и получават възмездие едно от друго според мярата и времето.

  • За природата (на старогръцкиΠερὶ φύσεως)
  • За въртенето на Земята (на старогръцкиΓῆς περίοδος) Mot composй de περίperн et de ὁδόςhodуs.
  • За застиналите [звезди] (на старогръцкиΠερὶ τῶν ἀπλανῶν)
  • [Небесната] Сфера (на старогръцкиΣφαῖρα)

 

Philosophy 2 ANAXIMANDER

https://www.youtube.com/watch?v=_ZYz8n-l0X4

 






Гласувай:
3



1. sorossadistfucking - Елините, византите, грците са ни съседи, религиозни братя, откъснали сме им много земя
07.11.2022 20:10
Но научаваме имената им през английски, немски, френски, руски...
И едва когато полупрости българи заработят там по над 10 години, научават гръцките имена от извора и се чудят защо Йоргос е Жорж или Анаксимандрос е Анаксиманд-ер/ър.
Извън контекста на коментара:
Имах много близка приятелка френска преводачка и и казвах, че не обичам адаптивният превод. Понеже не е автентичен и нюансите при него отвеждат и в грешни асоциации, при иначе много умни мъже и жени...
цитирай
2. barin - Здравей, virtu. Анаксимандър( ...
08.11.2022 05:51
Здравей, virtu. Анаксимандър( някъде го пишат Анаксандър) се смята, че е основал Аполония. В Созопол има улица на негово име и плоча на неговия син Деймос на пристанището.
Поздрави!
цитирай
3. virtu - 1. sorossadistfucking - Елините, византите, грците са ни съседи, религиозни братя, откъснали сме им много земя
08.11.2022 11:34
Според мен елини и сегашни гърци не е едно и също .
Сегашните така са изопачили изговорът на думите , че от Веди се е получило Идея .
Какво е глоса , ако не глас. Какво е глота , ако не глътка.
Анаксимандър е приет от официалната Българска наука. Изследването на името му е друг въпрос.
Твоите познания по гръцки могат да помогнат при разгадаването на енигмата !
цитирай
4. virtu - С учудване разбрах , че е основал Созопол. Т. е. преселил се е в градчето , което е съществувало.
08.11.2022 11:40
barin написа:
Здравей, virtu. Анаксимандър( някъде го пишат Анаксандър) се смята, че е основал Аполония. В Созопол има улица на негово име и плоча на неговия син Деймос на пристанището.
Поздрави!

Нали не смяташ , че там е било пустош. Там са живяли хора , които са приели Анаксимандър, защото е бил умен мъж.
цитирай
5. barin - На табелата пише: Дейност, син на ...
08.11.2022 12:27
На табелата пише: Дейност, син на Анаксимандър, който основа Аполония на мястото на старо селище. През 1994 г. в Созопол празнуваха 2600 г. град.
цитирай
6. virtu - Да , и името му едно такова ! Дейност , Деен ! Много подходящо !
08.11.2022 12:29
Благодаря , за уточнението !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: virtu
Категория: Тя и той
Прочетен: 1942650
Постинги: 1141
Коментари: 1583
Гласове: 9347
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930