Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2023 20:00 - Сенахериб , син на Саргон II , цар на Асирия , война с Вавилон , Юдея и падането на Асирийската империя
Автор: virtu Категория: Тя и той   
Прочетен: 777 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Сенахериб (около 705 – януари 681 пр.н.е.), е син на Саргон II, когото наследил на асирийския престол и царувал 37 години (720-681 пр.н.е. (други източници – 683 пр.н.е.[2]).

  • Произходът и тълкуванието на името е му е от акадски Син-аххи-ериба

в превод означава „(лунният бог) Син е заменил (загубилия се) брат“;

Падение Ассирийской державы (испр) image
Какви часовници имат Саргон и Сенахериб?

Sennacherib (Neo-Assyrian cuneiformimage image image image image image Sоn-ahhī-erība[3] or Sоn-aḥḥē-erība

През времето на царуването си Сенахериб се натъкнал на редица проблеми с Вавилония. Първият му военен поход се състоял през 703 пр.н.е. срещу цар Мардук-апла-иддина II (Беродах-Баладан)[6][7]. Този вавилонски цар бил се укрепил на трона и бил събрал съюзници измежду халдейцитеарамеите и еламитите.
image

Сенахериб пак тръгнал на поход през 694 пр.н.е., за да разруши укрепената цитадела на Елам на брега на Персийския залив. За успеха на операцията той се снабдил с финикийски и сирийски кораби, които отплавали заедно с останалата войска по река Тигър към морето. Финикийците не били свикнали с приливите по бреговете на Персийския залив и това ги забавило. Асирийските войски се срещнали с халдейците край река Улая и победили в този същия ден, но докато те били ангажирани с халдейците, еламитите ударили Вавилон, превзели града и хванали в плен сина на Сенахериб, а на трона се възкачил Нергал-Ушезиб. Асирийците се оттеглили с бой и превзели на връщане на север различни градове. Кампанията приключила през 693 пр.н.е. Голяма битка срещу вавилонските бунтовници се състояла край град Нипур, царят им бил пленен и закаран в Ниневия. За загубата на сина си Сенахериб започнал нов поход в Елам, където войските му започнали да разграбват градовете. Еламитският цар избягал в планините и Сенахериб решил да преустанови кампанията си и да се върне поради настъпващата зима.
image

През 701 пр.н.е. в царство Юдея започнал бунт, подкрепян от египтяните и вавилонците и воден от цар Езекия. В отговор на това Сенахериб оплячкосал редица градове в Юдея. Той също обсадил и Йерусалим, но скоро решил да се върне в Ниневия, като благодарение на това градът се оттървал непокътнат. Тия събития били записани и отразени от самия Сенахериб, от библейските писатели, а по-късно и от Херодот.

Асирийските летописци не го описват като катастрофа, а като голяма победа – те твърдят, че обсадата е била успешна и Езекия заплатил голям откуп, а асирийските войски си тръгнали без загуба на живот и без да оплячкосат Йерусалим. Дори библията го потвърждава донякъде, но истината по въпроса е предмет на ожесточен дебат между историците на периода. Призмата на Тейлър разказва, че Сенахериб бил заклещил Юдееца Езекия в Йерусалим, неговия царски град, като птица в кафез.

Понеже Езекия, цар на Юдея, не се подчини на властта ми, аз се отправих срещу него и по силата на оръжието и мощта на властта ми завзех 46 от най-укрепените му градове; a от по-малките и разпръснати градчета превзех и плячкосах безчетен брой. От тези места взех в плен и отведох 200 156 пленници, млади и стари, мъже и жени заедно с коне и мулета, магарета и камили, волове и овце, безчетно множество; a сам Езекия заклещих в Йерусалим, неговата столица, като птица в кафез, като издигнах стражеви кули покрай града, за да го завардя, и диги срещу портите, за да предотвратя бягството му... При което Езекия, като почувствува страха от силата на оръжието ми, проводи вождовете и старейшините на Йерусалим с 30 таланта злато и 800 таланта сребро и разни скъпоценности, богата и разнообразна плячка... Всички тези неща бяха откарани в Ниневия, седалище на властта ми.

И библейският писател е описал обсадата на Йерусалим подробно. Тя започва с разоряването на Северното Израелско царство и на столицата му Самария. Осъзнал грешката си, Езекия изпратил огромна плячка да умилостиви Сенахериб.

Същата нощ, бил избит целият асирийски стан; обсадата паднала понеже сам ангел Господен избил 185 хиляди от асирийците (Четвърта книга Царства, гл. 19:35 – 36)[11],[12]. Някои дори споменават името на ангела да било Уриел[13] След това, опозорен Сенахериб се завърнал в Ниневия.

Сенахериб пада убит от собствените си синове.

https://www.youtube.com/watch?v=F-RwPLSo_5Q

 






Гласувай:
4



1. emelika - "Какви часовници имат Саргон и Сенахериб?"
01.03.2023 21:46
А дали са часовници? И защо са на двете ръце?
цитирай
2. virtu - Благодаря , че забеляза ! И аз се чудя какви уреди са и за какво са ги използвали 705г. пр.Х.
02.03.2023 00:10
1. emelika - "Какви часовници имат Саргон и Сенахериб?"
01.03 21:46
А дали са часовници? И защо са на двете ръце?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: virtu
Категория: Тя и той
Прочетен: 1934208
Постинги: 1141
Коментари: 1583
Гласове: 9337
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930