Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2022 09:26 - История на Иранските народи
Автор: virtu Категория: Тя и той   
Прочетен: 107 Коментари: 0 Гласове:
0



The History of the Iranian People 

Ирански народи е термин, с който се обозначават онези индоевропейски народи, които говорят ирански езици. Населяват Близкия изток и Средна Азия. Иранските народи произлизат от древните арийци или арии, подгрупа на индоевропейците. Името Иран произлиза от думата Арианам, т.е. "(Земя) на арийците".

Към групата на иранските народи спадат онези етноси и народи, които говорят ирански езици. Терминът ирански обозначава много по-широк кръг от различни народи и езици, които водят началото си от древните арийци (иранци). Тъй като през 1935 година съвременната държава Иран приема това име, заменяйки предишното си име Персия, Иран няма изключителното право върху името ирански или ирански народ(и). Това название обозначава не само гражданите (предимно перси) в държавата Иран, но и таджиките, пущуните, кюрдите, осетинците, белуджите и други по-малки етнически групи.

Иранските народи наброяват около 150 млн. души, които говорят ирански езици. По-голямата част от иранските народи живеят в Иран, Афганистан, Таджикистан, Западен Пакистан, районите, населявани от кюрдите (често са наричани като Кюрдистан) в Югоизточна Турция, Северен Ирак, Иран и Сирия, както и част от Узбекистан (особено в района на Самарканд и Фергана), Кавказ (Осетия и Азербайджан) и Западен Китай.

  • персийци
  • таджики
  • пущуни
  • кюрди
  • белуджи
  • гилани
  • мазандарани
  • бахтияри
  • лури
  • тати
  • талиши
  • заза
  • осетинци

Иран е център на една от най-древните цивилизации в света.[3] Първата трайна държава на територията на днешен Иран е образуваното през XXVIII век пр.н.е. царство Елам. Ираноезичните мидийци създават своя империя в края на VII век пр.н.е.[4] Те са наследени от иранската Персийска империя, елинистичната държава на Селевкидите и две последователни ирански държави – Партското и Сасанидското царство. В средата на VII век страната е завладяна от мюсюлманите и под властта на мюсюлманските владетели персийският език и култура се разпространяват в цялото Иранско плато и отвъд него в Централна Азия. Под властта на династии, като тези на Тахиридите, Сафаридите, Саманидите и Буидите Иран се обособява като самостоятелна държава в рамките на Ислямския свят. Процъфтяващите иранска литература, философия, медицина, астрономия, математика и изкуство се превръщат в основен елемент на ислямската цивилизация.

Иран граничи със седем страни: на изток – Пакистан (909 km граница) и Афганистан (936 km), на североизток – Туркменистан (1000 km), на северозапад – Азербайджан (500 km) и Армения (35 km), на запад – Турция (500 km) и Ирак (Кюрдистан) (1458 km). Северната граница на Иран е Каспийско море – най-голямото езеро в света – с дължина на бреговата ивица 756 км. На юг Иран има 2045 км излаз на Персийския и Омански заливи. Двата залива са свързват чрез Ормузки проток, важен морски път със стратегическо значение.

Загрос

е голяма планинска система разположена на територията на Иран и частично в Ирак, изграждаща югозападните части на обширната Иранска планинска земя.

https://www.youtube.com/watch?v=V_xviEY4XGo

 

 






Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: virtu
Категория: Тя и той
Прочетен: 1941374
Постинги: 1141
Коментари: 1583
Гласове: 9344
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930