Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2022 15:55 - Талес Милетски Финикиецът
Автор: virtu Категория: Тя и той   
Прочетен: 244 Коментари: 4 Гласове:
4



Талес Милетски Финикиецът

(на гръцки: Θαλής) от Милет е философ, един от Седемте мъдреци.Смята е за първия философ в традиция и основател на Милетската школа,[1] с което поставя началото на европейската наука.

Талес е роден около 623 г. пр.н.е. в йонийския град Милет, разположен на западния бряг на Мала Азия (днес Турция). Според сведенията, които дава Диоген, Талес е син на търговеца Ексамиос, който е женен за Клеобулина. Древни източници посочват благородния финикийски произход на семейството. Смята се, че баща му е наследник на богато семейство от Милет.

Талес получава добро образование и започва жизнения си път като обикновен търговец. Пътешества много и прекарва дълги периоди в Египет, Тива и Мемфис, където получава познания по египетска митология, астрономия и математика. По-късно започва да се занимава с политика и икономика.

В Египет Талес успява да измери пирамидите, приемайки че в определен момент на деня сянката на всеки обект се равнява на неговата височина. Според Херодот е успял да предвиди дори слънчевото затъмнение в Милет. Прогнозирането на лунните затъмнения било лесно, защото бива известно, че те се повтаряли на всеки 19 години, но за прогнозирането на слънчево затъмнение било необходимо използването на сложни геометрични и тригонометрични изчисления и сложни таблици. Именно това го прави известен и е единственият безспорен факт за неговата научна дейност.

Талес е първият , който се опитва да даде натуралистични обяснения на света без да прибягва до свръхестественото. Той обяснява земетресенията, като си представя, че Земята плава върху вода и когато вълните я разтърсват, предизвикват земетресение. Следователно земетресенията не са резултат от свръхестествени процеси. Според неговата космологическа теория светът произлиза от първоначална водна субстанция. Той вярва, че водата е принципът на всички неща. Друг важен момент е новаторският подход в използването на геометрията – теоретичен и практически. Според Талес „пространството е най-великото нещо, защото съдържа всички неща“.

На Талес се приписват две съчинения – „За слънцестоенето“ и „За равноденствието“, както и 200 стихотворения. Смята се, че той е открил съзвездието Малка мечка като пътеводен инструмент. Пръв посочва, че Луната свети с отразена светлина и слънчевите затъмнения се появяват, когато Луната закрие Слънцето и създава математическия метод за изучаване на движението на небесните тела.

Талес въвежда календара по египетски образец. Повечето от неговите постижения обаче навеждат на мисълта, че голяма част от направените му „открития“ са заимствани от египетската наука. Безспорен факт обаче е, че именно той създава първата школа на естествената философия. Основен източник за философията на Талес е Аристотел, който му приписва заслугата за първите изследвания на причините на нещата. Самият Аристотел обаче не е имал достъп до произведения на Талес, а на свой ред е ползвал други източници.

Негови наследници са учениците и последователите му Анаксимандър и Анаксимен.

Единствената точна дата, която се знае, свързана с неговия живот, е датата на прогнозираното от него слънчево затъмнение в Милет. Според съвременните изчисления затъмнението е настъпило на 28 май 585 г. пр.н.е.

 

Philosophy 1 THALES

https://www.youtube.com/watch?v=o0qADHLAbUE

 

Thales of Miletus in Five Minutes - The Pre-Socratic Philosophers

https://www.youtube.com/watch?v=iiyGnaBnIqk

 








Гласувай:
4



1. sorossadistfucking - До този момент го знаех също като ТалЕс. Но...
06.11.2022 17:01
Но...оказва се на гръцки той е ТалИс, както забелязвам за първи път от гръцката азбука...
цитирай
2. sorossadistfucking - Да на гръцки е ТалИс. Но англета и франсета го прекръстили на ТалЕс.
06.11.2022 17:08
Talis Miletietis
gr. Θαλῆς ὁ Μιλήσιος
цитирай
3. virtu - Един от седемте мъдреци на Стара Гърция бил Финикиец ! Създал Милетската школа .
06.11.2022 18:00
На финикийски не знам как му е било името.
Старото произношение е Е. Еразмово . Така се преподава на СтароГръцки.
Новото произношение е И. Еклесиасти , Църковното . Така се учи в нашите Богословски катедри.
Който както иска да си го чете.
цитирай
4. kvg55 - virtu,
06.11.2022 22:38
Знам го, но не знаех, че е финикиец.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: virtu
Категория: Тя и той
Прочетен: 1941947
Постинги: 1141
Коментари: 1583
Гласове: 9345
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930