Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2022 10:55 - Произход на Италианската Литература
Автор: virtu Категория: Тя и той   
Прочетен: 800 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Църквата използвала като официален език Латинския.

Il Volgare - Болгаре , може са се разбира или езикът , говорен от обикновените хора през класическия период ,или със значение , което имам предвид като език от който се развиват Романските езиците точно в този период , може да стане език двигател на Културата само при две условия.

Първо , да съществува социална група лаици , носители на един определен възглед на живота , които желаят да общуват и да споделят този възглед .

Второ. Да съществува публика от лаици , за които се отнася , би могло да представляват стимул за литературни творби.

Да кажем лаик , който не е директно свързан с църквата и няма желание да използва Латинския като основен език. Първата географска област в тези условия е Франция в 11 век .

Феодалното общество , развиващо се благодарение на политическата реорганизация , ръководена от Карл Велики на края на 700 и началото на 800г. изразява идеали и ценности , тези на cortesia - двороцови обноски , която произлиза директно от corte - двор , принадлежащи на cavalleria , новата социална класа на военните , съставена главно от нови хора , често по произход от обслужващи servile , членовете на този ceto - клас , получавайки земи за тяхното военно служене биват издигани в благороднически ранг и затова стават проводници на идеала на конницата , едно самопредставяне идеално и георично на тяхното благородство , съзерцава ценности , тези на честта , верността и лоялността.

Това се придружава от кодекса на amore cortese - мила любов , причината създаваща литературата за повече от един век , която съзерцава господарката , като едно създание крайно идеализирано , към която мъжките членове на двора трябва да покажат абсолютна преданост. Любов на възрастни и постоянно без отплата, създаваща страдание , но и извор на радост , на опиянение и най-вече повдига морално благородството , но в същото време има конфликт между учтивата любов , която придобива често чувствени черти и култът към Господа. Църквата осъжда първото като извор на зло и така тази тема ще бъде характерна за Италианската поезията през този период. Противоположната ще бъде превъзмогната от Данте , но по тази тема в другото видео.

За да заключим през Средните векове Италианската Литература създава подобни корени и създава творби в двора на Фридрих II (Federico II di Svevia) със Сицилианската школа 1220г.

Le origini della Letteratura Italiana

https://www.youtube.com/watch?v=DzCrLb2iEaM

 






Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: virtu
Категория: Тя и той
Прочетен: 1941806
Постинги: 1141
Коментари: 1583
Гласове: 9344
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930