Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2022 14:00 - Аполон Бог на Слънцето
Автор: virtu Категория: Тя и той   
Прочетен: 679 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Απόλλων Ο Θεός Του Ήλιου ~ Apollo God Of The Sun 

Аполон (АтическиЙонийскиОмирски гръцки: Ἀπόλλων, Apollōn (gen.: Ἀπόλλωνος); Дорийски: Ἀπέλλων, Apellōn; Аркадокипърски: Ἀπείλων, Apeilōn; Еолийски: Ἄπλουν, Aploun; лат.: Apollō, Apollo) е бог, както от древногръцката, така и от римската митология и религия. Той е братът близнак на богинята на лова, съответно на Диана в римската и на Артемида в гръцката митология. Син е на Зевс и Лето. Аполон се счита за бог на музикататанцитепоезиятамедицината и пророчествата. Той е предводител на музите. В изкуствата е представен като красив млад мъж, често с лира в ръка.

Още като юноша Аполон се включил в битката срещу Питон, който тормозел майка му още преди раждането му и основал Питийските игри в памет на победата над чудовището. По същия повод основал в Делфи, в подножието на Парнас и светилище, където се намирал оракул, който да изрича волята на неговия баща Зевс.

Самият Аполон бил окичен с лаврови клонки, също както и победителите в олимпийските игри; в лаврово дърво се превърнала и прекрасната нимфа Дафне – любимата на Аполон. Децата му също били много прочути и уважавани: Асклепий – богът-лечител, и Орфей – прочутият певец. На остров Делос – родното място на Аполон, веднъж на всеки четири години се устройвали празненства, в които участвали представители на цяла Гърция.

И в други земи Аполон има любимци сред смъртните, с които си прекарва времето в свирене на лира или състезания по ловкост и сила. Особено близки са му Кипарис и Хиацинт, но губи и двамата. Кипарис без да иска убива своя любим елен и моли Аполон да му отнеме живота. Аполон се смилява над него и го превръща в стройно и мрачно дърво кипарис, което оттогава нататък гърците започнали да садят покрай гробовете. Аполон убил Хиацинт случайно в състезание по мятане на диск. За да запази паметта за него, го превърнал в нежно цвете – зюмбюл (което днес на някои езици се нарича хиацинт).

В Троянската война Аполон е на страната на троянците и неговите стрели девет дни носят в лагера на ахейците чума. Аполон се бори и с Херкулес, който се опитва да открадне триножника от делфийското светилище.

Освен с разрушителните си действия, той е известен и със своите съзидателни постъпки. Аполон е лечител – спира чумата по време на Пелопонеските войни. По-късно Аполон се отъждествява със Слънцето с неговите целебно и погубващо действие. Наричан е и Феб. Сливането в образа му на рационалността и тъмните стихийни сили потвърждават връзката между него и Дионис. Те са богове-антагонисти. Единият – бог на светлото соларно начало, а другият – бог на хтоничното. След седми век пр.н.е. образите им почват да се сближават. И за двамата се устройват оргии в Парнас.

Аполон е и пророк и оракул. Неговата любима Касандра била пророчица, но след като тя отблъсната любовта му, той направил така, че хората вече да не ѝ вярват. Сред децата му също имало пророчици – СибилаМопс – сина на Аполон и пророчицата МантоИдмон – участвал в похода на аргонавтите.

Аполон е и пастир и пазител на стадата. Той е и основател и строител на градове, както и родоначалник на племена. Омир казва, че след като бил разкрит заговора на ХераПосейдон и Аполон срещу Зевс (в Илиада вместо Аполон участва Атина), Аполон и Посейдон в образи на смъртни служили на троянския цар Лаомедонт и там издигнали стената на Троя, която после разрушили след като Лаомедонт не им платил надницата. Когато синът на Аполон, лечителят Асклепий, се опитал да съживи човек и Зевс го ударил с мълния, Аполон си отмъстил на циклопите и за наказание бил пратен да служи като пастир на цар Адмет в Тесалия. Там той му умножил стадата и заедно с Херкулес спасил от смърт жената на цар Алкест.

Аполон е и музикант. Китарата му е подарък от Хермес. Той е покровител на певците и музикантите и предводител на музите и жестоко е наказвал, всеки които дръзне да се състезава с тях. 

https://www.youtube.com/watch?v=bAiYx3UIzs4

 

 

 






Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: virtu
Категория: Тя и той
Прочетен: 1941314
Постинги: 1141
Коментари: 1583
Гласове: 9343
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930