Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2011 20:57 - Да имам управниците на Гърция !
Автор: virtu Категория: Хоби   
Прочетен: 13815 Коментари: 20 Гласове:
23

Последна промяна: 03.11.2011 20:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

За пореден път гърците доказаха , че са сплотен народ , а управниците им МИЛЕЯТ за народа си . Ех , да имахме техните политици ! Те не се продадоха нито на американците , нито на русите , нито на французите . Про гръцка политика отначало до край ! Ние можем само да мечтаем за такива ръководители , които да провеждат про българска политика !

Гърция разгневи европейските лидери с решението за референдум

Гръцкото правителство единодушно подкрепи изненадващото решение на премиера Георгиос Папандреу 

да се организира референдум по спасителния финансов план на ЕС за Гърция.

Кабинетът изрази подкрепата си. Референдумът ще се състои възможно най-скоро, щом бъдат формулирани основните положения на споразумението по спасителния финансов план, каза правителственият говорител Елиас Мосиалос.

 

 

На излизане от
продължилото 7 часа извънредно заседание

някои министри заявиха, че са изразили критики към инициативата на Папандреу, но са решили да подкрепят правителството, което очаква вот на доверие в парламента в петък.

още по темата

 

Спад на борсите и опасения за несигурност заради референдума в Гърция

10 | 7666

01.11.2011

Гърците недоволстват от сделката с ЕС

25 | 17998

29.10.2011

 

По-рано Папандреу уточни, че референдумът ще бъде за споразумението по гръцкия държавен дълг, европейския курс на Гърция и участието й в 17-членната еврозона.

Съобщението на Папандреу за организирането на референдума бе остро разкритикувано в Европа и причини спад на световните финансови пазари, отбелязва Асошиейтед прес.

Гръцкият премиер

Георгиос Папандреу не е обсъдил решението си

 

да организира референдум по спасителната финансова помощ с лидерите на останалите 16 държави от еврозоната, с които се срещна миналата седмица в Брюксел.

 

Това заяви днес председателят на еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер. Ако гърците отхвърлят договорения спасителен план, то е възможно страната да фалира, предупреди той.

 

Юнкер също така изрази опасение, че плановете на Атина ще засилят нервността и несигурността на финансовите пазари.

 

Френският президент Никола Саркози заяви, че оспорваният европейски план за спасяване на Гърция е "единственият възможен начин" за преодоляване на дълговата криза в страната.

Саркози отбеляза, че решението на гръцкия премиер Георгиос Папандреу да подложи плана на референдум

 

"е изненадало цяла Европа"

 

Френският президент допълни, че той и германският канцлер Ангела Меркел, с която разговаря по-рано днес по телефона, са се споразумели да възложат на водещите европейски институции да "проучат условията", при които спасителният план може да бъде изпълнен.

 

Саркози даде изявление пред журналисти след извънредна министерска среща, която бе насрочил за тази вечер, за да бъде обсъдена гръцката инициатива.

 

Германският министър на външните работи Гидо Вестервеле призова гръцкия си колега Ставрос Ламбринидис за продължаване на необходимите усилия за преодоляване на кризата с дълга в интерес на стабилността на еврото.

 

Вестервеле, който се намира в Истанбул, е разговорял днес по телефона с Ламбринидис по повод решението за референдум за новия европейски пакет финансова помощ за Гърция.

 

Според германския министър Европа трябва да действа решително и последователно за преодоляване на кризата. Това изисква европейска солидарност, но и необходимите усилия от всяка страна, засегната от проблеми с дълга, включително Гърция, е изтъкнал Вестервеле.

В интерес на Гърция и на стабилността на еврото той е припомнил на гръцкия си колега

необходимостта от прилагане на решенията, взети на последната среща на върха на ЕС

 

в Брюксел.

 

"Георгиос Папандреу носи огромна отговорност. На пазарите започна нов етап на нестабилност, докато те имат нужда от период на стабилност и доверие", заяви изпълняващият длъжността премиер на Белгия Ив ЛьотермЛьотерм.

Гърците трябва да разберат, че

 

планът за спасяването на икономиката им вече не е вътрешнодържавен въпрос,

 

подчерта той. Папандреу не спомена за  реферндум нито преди, нито по време на срещата на върха, отбеляза Льотерм.

Испания изрази съжаление за намеренията на гръцкото правителство. Това не е добра новина за Европа, заяви говорителят на испанското правителство Хосе Бланко.   

 

Провеждането на референдум означава протакане на разрешаването на гръцката дългова криза, отбеляза той, подчертавайки, че това вреди на Европа и Испания.   

 

Гръцкото решение по никакъв начин не е от полза за икономическия растеж и създаването на работни места, коментира Бланко.

Решението на Гърция да организира референдум по спасителния финансов план на ЕС

поставя под въпрос отпускането на шестия транш

 

от помощта на ЕС и Международния валутен фонд за поддържане на гръцката икономика, заяви холандският финансов министър Ян Кейс де Яхер, цитиран от Ройтерс.

 

"Струва ми се, че ще е трудно за МВФ да вземе решение за транша. Ще има неяснота. Не мога да кажа нищо окончателно, но е отпускането ще е проблемно", каза министърът пред холандския парламент.

 

Изненадващото решение на гръцкия премиер Георгиос Папандреу за референдума поставя под въпрос дали гръцкият държавен дълг ще може да влезе в поносими рамки ако гърците гласуват с "не" на спасителния план на ЕС, посочи Де Яхер.

Планирано е Гърция да получи шести транш от договорена помощ от ЕС и МВФ в размер на 8 млрд. евро в средата на ноември, припомня Ройтерс.

Португалия също заяви, че е обезпокоена от намерението на Гърция

да организира референдум по европейския спасителен финансов план и иска да покаже, че е стабилна и ангажирана с покриването на изискванията по спасителния план за Лисабон.

 

Португалия е третата страна в еврозоната след Гърция и Ирландия, която е получила международна спасителна финансова помощ. Тя получава средства в рамките на програма на ЕС и Международния валутен фонд в общ размер 78 млрд. евро, която изисква сериозни икономии и намаляване на бюджетния дефицит.

 

Държавната агенция Луза цитира Порташ, който заяви по време на посещение във Венецуела, че гръцкият план за референдум е фактор на несигурност и непредсказуемост в момент, когато Европа има нужда от знаци на увереност.

 

Колкото повече виждаме признаци на нестабилност и разделения в други страни, толкова повече португалците трябва да ценят стабилността и консенсуса в Португалия, защото това прави Португалия различна - да бъде възприемана като стабилна държава, която изпълнява обещанията си, заяви португалският външен министър.

Новото десноцентристко коалиционно правителство на Португалия встъпи в длъжност през юни и разполага със солидно парламентарно мнозинство.

 

Порташ е лидер на дясната Народна партия, която е част от управляващата коалиция.

 

Гърция е в центъра на дълговата криза в еврозоната, която заплашва да обхване по-големи икономики като Италия и Испания, а това сериозно би застрашило общата европейска валута, отбелязва Ройтерс.

 

Бурни политически събития в Гърция, в страната са възможни всякакви сценарии, пишат вестниците.

Кабинетът Папандреу е пред рухване,

 

твърди консервативната опозиция, чийто лидер Андонис Самарас след среща с президента обяви, че избори в настоящия момент са "национална необходимост" и че неговата партия Нова демокрация ще се бори, за да предотврати свикването на референдум, отбелязва в. "Елефтерос типос".

 

Правителството подкрепи решението на Папандреу за референдум по спасителния финансов план на ЕС за Гърция. Премиерът отхвърля искането за предсрочни избори и държи на референдум, допълва в."Вима".

 

Парламентарната група на управляващата партия ПАСОК наподобява "врящ казан". Четири депутатки на социалистите се дистанцираха от премиера, като някои от тях поискаха правителство на националното спасение, а шестима членове на Националния съвет на партията поискаха оставката на Папандреу, коментира в. "Елефтеротипия".

Наблюдатели смятат, че въпреки разногласията и острите реакции на депутати от ПАСОК

вотът на доверие към кабинета в петък може да получи подкрепа

 

от парламентарната група, която в момента наброява 152 от общо 300 депутати.

 

Изданията твърдят, че решението за референдума е било взето заради чужди банкови интереси. Папандреу отрича твърденията.

 

Гърция има налични пари до 15 ноември, МВФ ще вземе решение на 11 ноември за отпускането на поредния транш от 8 млрд. евро на Гърция, информират още вестниците.

Двете леви формации СИРИЗА и Комунистическата партия свикват в петък митинги, пишат още вестниците.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4263331

Опростиха 100 млрд. дълг на Гърция

Държавният дълг на Гърция ще бъде намален със 100 млрд. евро благодарение на отказа на частните банки от половината от вземанията им от Гърция, обяви френският президент Никола Саркози, цитиран от Франс прес.

 

Държавният дълг на Гърция възлиза на 350 млрд. евро

"Частните кредитори доброволно опрощават 50%" от заемите си на Гърция, което представлява 100 милиарда евро, съобщи Саркози след продължила 10 часа среща на върха на лидерите на страните от еврозоната в Брюксел.

От гръцките банки ще бъде поискано същото усилие, каквото се иска от другите, уточни той.

Предвидено е всички банки да бъдат третирани при еднакви условия, подчерта Саркози.

още по темата

 

Гръцките медии: Суперпазарлъци в Брюксел

9 | 5680

25.10.2011

Експерти очакват отписване на 50% от гръцкия дълг

19 | 6568

21.10.2011

Отношенията на Меркел и Саркози разклатени от кризата

0 | 2906

25.10.2011

Германската канцлерка Ангела Меркел и аз бяхме в контакт с представителите на банките не за да преговаряме, а за да ги информираме за решенията, взети от 17-те страни от еврозоната. Те ги обмислиха и дадоха съгласието си, посочи Саркози.

Той потвърди по-ранни информации, че средствата на Европейския фонд за финансова стабилност (

ЕФФС)

 

ще бъдат увеличени до 1000 млрд. евро

В момента размерът му е 440 млрд. евро.

Увеличаването на ЕФФС може да стане по два начина. Първият е предлагане на система от кредитни застраховки на инвеститорите, за да бъдат те насърчени да купуват държавни облигации от финансово нестабилни държави.

Конкретно ЕФФС ще гарантира част от дълга в случай на неплатежоспособност на държавата-заемодател.

Част от 440-те милиарда евро на ЕФФС вече е мобилизирана за оказване на помощ на Ирландия, Португалия и Гърция. Фондът разполага още с налични 250 до 275 млрд. евро.

Друг механизъм би бил специален фонд свързан с Международния валутен фонд, който да приема финансови приноси от нововъзникващи пазарни икономики като Китай и Русия.

Засега обаче не може да се определи каква сума да се събере в подобен фонд.

Еврозоната бе на висотата на очакванията и направи каквото трябваше за еврото

чрез постигането на споразумение на широк план за борба с дълговата криза, заяви германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от Франс прес и ДПА.

"Смятам, че бяхме на висотата на очакванията и направихме нужното за еврото. Това далеч не бе очевидно дори само преди няколко дни", каза тя, имайки предвид разногласията между страните от еврозоната.

Давам си сметка, че светът следеше днешните ни дебати, каза тя след срещите на върха на 27-те страни от ЕС и на лидерите от еврозоната вчера и днес в Брюксел.

Банките кредиторки на Гърция, които се съгласиха задълженията й към тях, сега са съществени участници в спасяването й, подчерта Меркел.

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу заяви, че за Гърция е започнала нова ера след като банките кредиторки на страната му се съгласиха да опростят 100 млрд. евро от дълга й към тях.

За Гърция започва нова епоха, нова ера, каза той пред журналисти и спомена, че това е ново начало за Гърция.

Сега дългът на Гърция е напълно поносим,

каза Папандреу.

Генералната директорка на Международния валутен фонд Кристин Лагард приветства постигнатия на срещата на върха в Брюксел значителен напредък и поздрави лидерите от еврозоната за изготвянето на програма, която "е отговор на кризата в региона".




Гласувай:
24



Следващ постинг
Предишен постинг

1. veshter - Абсолютни глупости на търкалета!
03.11.2011 21:03
Ако бяха толкова читави управниците им не биха ги забатачили така жестоко. А решението за референдум на папандреу е бягство от отговорност - той иска да сподели отговорността с гърците. Но кой каквото си направи, друг не може да му го направи. Това важи с пълна сила и за нас, българите, дето още страдаме от комунистическите престъпници а за тях отново гласуваха близо милион овце..
цитирай
2. virtu - Ооооооооооооооо , Вещер ,
03.11.2011 21:11
Те 50 години си живеят на кредит и сега им дойде нанагорно !
Поживей си и ти ако можеш на кредит ! Ама няма ! Друг път , в друг живот !
Истината е че гърците не се дават на световната мафия , която е оплела в паяжината си цял свят. И аз им се възхищавам .
цитирай
3. hatanasov - Гърците няма къде да ходят.
03.11.2011 21:46
100 милиарда или нищо. Но те винаги са печеливши през последния половин век, за разлика от нас, които избираме точно тези, които ни крадат от 9.9.44 г.
цитирай
4. virtu - Гърците пак ще извъртят някой византийски намер на Европата !
03.11.2011 22:01
На нас ДУША да ни е яка !
цитирай
5. usandthem - От сега нататък гърците ще въртят единствено свирки,
03.11.2011 23:22
филма свърши, музиката спря, добре дошли в жестоката реалност ! Реалност, в която харчиш толкова, колкото изкарваш минус задълженията. Като в същото време почваш да работиш здраво и да си плащаш данъците, нещо, което там сега е на "доброволни начала" почти ! :)
цитирай
6. germantiger - ...
04.11.2011 02:08
Не разбирам от какво се възхищаваш - "аха" от ГРЪЦКАТА ПОЛИТИКА НА ЕДНИ БАЛКАНСКИ БОКЛУЦИ - ГРЪЦКИ БОКЛУЦИ!

Дойните крави "германия" и Франция ще вземат от парите на своите граждани за да хранят мързеливци - е това наистина е за възхищение... разхищение!

"Гръцките" номера ги могат и сърбежите-сърби, косоварите "тоже" auch... При нас ги умеят ЦИГАНСКИТЕ "БАРОНИ", да се възхищавам ли от тях (разбира се, сравнението е както казват некоректно, аз се будалкам, ама през "зъби").

Отвратително и вече "нормално" е, че бгполитиците не са бг, гръцките политици пък са наистина гръцки - нагли по "византийски", жалко че културата на Византия не съзирам в тях.
цитирай
7. kite333 - Гърците искат да карат на гърба на Евросъюза.Нагли и мързеливи.
04.11.2011 08:53
Иначе са за завиждане - някой от нещо е недоволен и хоп - национална стачка,страната парализирана,че и комшиите го отнасят.Това е то народ,незаспал като нас.
Това е единственото,за което можем да им завиждаме.
цитирай
8. hristo27 - И аз исках да съм беден като гърците, ...
04.11.2011 09:05
И аз исках да съм беден като гърците, ама не става!
цитирай
9. josarian - Драга, винагиидва ден, когато вересиите се плащат. Ето, за гърците този ден дойде.
04.11.2011 09:15
virtu написа:
Те 50 години си живеят на кредит и сега им дойде нанагорно !
Поживей си и ти ако можеш на кредит ! Ама няма ! Друг път , в друг живот !
Истината е че гърците не се дават на световната мафия , която е оплела в паяжината си цял свят. И аз им се възхищавам .

Папандреу иска да се спаси от поста и от отговрността - това е жалка липса на воля. Ще ги видим гърците следващите десет години.
цитирай
10. tit - Няма да им се размине!
04.11.2011 10:36
Все пак - не ще обеднеят като нас!
Но и не си траят като нас. Впрочем, положението в Гърция е страшно - остави ги ти тия наши приказки тука. Аз съм впечатлена от идеята за референдум. Такъв нямаше при нас. То въобще у нас референдум за нещо имало ли е?
Не знам защо всички смятат, че гърците ще кажат "не" на референдум?
Впрочем Не на гръцки не е ли Да на български?
не знам езика, само питам!:)))
цитирай
11. tit - Що ми се струва, че при републиканско управление народа е сюзерен /ли му се вика/?
04.11.2011 10:50
josarian написа:

Папандреу иска да се спаси от поста и от отговрността - това е жалка липса на воля.

Министър-председателят не е цар, това му е работата - да управлява държавата на народа. Впрочем, такава е и на царя, но при него отговорността е еднолична.
Аз съм убедена, че Папандреу прави политически ход, но въпросът е принципен! Половината спестявания на повечето гърци отиват "на кино"! Редно е да ги пита, мамкаму!
Виденов не го направи през деветдесетте, мота се и това му струва властта! Самото гласуване за СДС след това беше вид референдум, макар в крайна сметка сините да бяхя длъжни после да направят референум за Евросъюза! Опарвданието, че е излишно харчене на пари е толкова смешно, колкото и напъните на мутробойко в момента да убеждава, че двайсеипетте процента от наличното население в страната, гласувало за плевнята е представителна извадка, която го легитимира във властта!:)))

АКО Костов беше поискал Референдум при започването на преговорите много неща щяха да се знаят предварително и хората нямаше да се питлеят като в калчища и до днес с неясни правила и принципи от присъединителните договори!
Имам предвид водените на тъмно преговори. Тепърва влизат още мерки, за коити обикновения човек даже и не предполага.
Тъй де - един добър пиар за референдум щеше да пооткрехне хората за тези неща!:)
Но нали Костов знае най-добре!
Не го съдя, само отбелязвам!:))))
цитирай
12. benra - те
04.11.2011 11:25
искрено смятат, че всички са им длъжни. Смятат го и управниците, смятат го и обикновените хора.
И кой от вас би се отказал от 15-та заплата? Аз не бих.
Кой би се отказал ако е неомъжена генералска щерка да получава доживотна рента поради това?
Кой би отказал ако е студент, или ако децата са му студенти, да получава редица неплатени нещица...кой? Аз-не
цитирай
13. siskata93 - Честно да ти кажа, дълбоко се над...
04.11.2011 13:18
Честно да ти кажа, дълбоко се надявам гърците да фалират, надменни плужеци такива! Те са единствените, които са оперирани от типичното балканско гостоприемство и дружелюбие!!!
цитирай
14. yotovava - Управниците всъщност се чудят как да избягат от отговорност,
04.11.2011 13:30
а след 50 години живот на кредит, мърдане няма.
Гърците винаги са били мързеливи и са кръшкали, но без работа не става.

Валя
цитирай
15. germantiger - ...
04.11.2011 14:05
benra написа:
искрено смятат, че всички са им длъжни. Смятат го и управниците, смятат го и обикновените хора.
И кой от вас би се отказал от 15-та заплата? Аз не бих.
Кой би се отказал ако е неомъжена генералска щерка да получава доживотна рента поради това?
Кой би отказал ако е студент, или ако децата са му студенти, да получава редица неплатени нещица...кой? Аз-не


... но работиш за да ги получиш, нали... или?!

ИМА РАЗЛИКА МЕЖДУ СПРАВЕДЛИВИ ИСКАНИЯ И НАГЛИ ПРЕТЕНЦИИ! СПРАВЕДЛИВОСТТА И ДОБЛЕСТТА НЕ СА ПРЕДМЕТ НА БАЛКАНСКАТА "ПОЛИТИКА", ТАРИКАТЛЪКА Е на гръцката!
цитирай
16. virtu - Благодаря за коментарите !
04.11.2011 20:19
Ние 67 години влачим хомота .
Те 67 години си живеят живота . Евала .
А Европата ги хрантутеше , за да ги показват като витрина на тяхната демокрация.
Доказаха , че може да се живее на чужд гръб и да искат пари .
И се питам , ЗАЩО ние не можем така?
Липсва ни византийския тарикатлък .
Пропуск във възпитанието ! Това е .
Ние сме диви горди българи и си влачим теглото .
цитирай
17. germantiger - ...
04.11.2011 22:35
Защо бъркаш "понятия" като народи, Европа и ние ;)

НИКОГА НАРОДИТЕ НА ЕВРОПА НЕ СА ИСКАЛИ ДА ХРАНЯТ БОКЛУЦИ.
ВИНАГИ НАРОДИТЕ НА ЕИО/ЕС ЕВРОПА СА ХРАНИЛИ БОКЛУЦИ, ЗАЩОТО ТАКА ИСКАТ "ТЕХНИТЕ" ПОЛИТИЦИ!
"ТЕХНИТЕ" ПОЛИТИЦИ НИКОГА НЕ СА БИЛИТЕХНИ, ТЕ СА КАТО НАШИТЕ - АНТИНАЦИОНАЛНИ.

Едно е народ, друго е политици над него, трето е Европа.
цитирай
18. virtu - Абсолютно съм съгласна с теб !
04.11.2011 22:51
И все пак един Саркози не би посмял да направи това на Франция , което нашите правят на България !
И аз се питам , защо ?
Защото французите ще го погнат .
А ние сме сущи европейци , но не съвсем .
А нашите политици ни продават за 30 сребърника . И окото не им мига .
цитирай
19. alexs - Можем само да им завиждаме. . . . . ...
05.11.2011 10:55
Можем само да им завиждаме .....
Гърците имат като спестявания в частни сметки около 1 трилион евра!
Ние обикновените българи ще им берем портокалите и ще им слугуваме!
В България голямата си част сме работещи бедни ... и сме доведени до просешка тояга с помощта на на нашите управници предишни....настоящи!
цитирай
20. germantiger - За virtu
06.11.2011 01:40
За Саркози си права, обаче Меркел-Феркел компенсира. Най-яростните антигерманци всъщност са "германските" политици.

Поне за мен има 3 държави в Европа които водят в самоликвидирането:

Германия - демографско, национално-историческо, себеотречено
България - явно и крещящо, безпардонно пред очите
Холандия - анормално, експериментално
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: virtu
Категория: Тя и той
Прочетен: 1925596
Постинги: 1141
Коментари: 1583
Гласове: 9311
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031