Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2011 13:01 - Йоханес Гутенберг 1398 - 1468
Автор: virtu Категория: Хоби   
Прочетен: 2385 Коментари: 2 Гласове:
16

Последна промяна: 08.09.2011 17:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 Едно момче се ражда в Майнц , там където се сливат Майн и Райн . Родът му е западнал и момчето отива чирак в работилница за стъклени и златарски изделия. Владее латински и му се отдава да прави пръстени монограми за богатите и неграмотните . Фамилните букви се преплитат в красиви фигури.

 

image
Йохан напуска родния си град и отива в Страсбург да търси щастието си. Там обаче бесят пришълците и скитниците , затова намира убежище в мъжки манастир близо до Страсбург и работи като ксилограф. Преписва църковни книги. По това време Рим е решил да се справи с ересите и заповядва да се заловят и изгорят всички волнодумци , дори между преписвачите на Свещените книги.

Йохан помага на един монах  в ксилографията – гравиране върху дърво.

 

На гладка дъска художникът рисува с въглен образа на светец , а Йохан изрязва белите полета с нож. После дървото се намазва с мастило и върху хартия се получава отпечатък .

За празника на манастира получават поръчка за 500 отпечатъка. За да успеят , Йохан дава идея : художникът да рисува образа на светията върху отделна дъска , а той да изрязва от дърво текста върху друга дъска. Двете дъски са с еднаква дебелина и отпечатъкът става сполучлив. След определен брой отпечатъци дъските се подуват и буквите излизат размазани. Йохан решава да приложи уменията си за металните монограми. Изрязва всички букви от дърво и казва на абата , че ако се направят от метал , могат да се печатат цели книги , но остава неразбран . Абатът пред аристократи споделя , че един монах се занимава с алхимия. Фохт фон Лихтенау вика Йохан при себе си и майсторът му разкрива тайната си . Няколко бюргера му дават 150 гулдена , за да купи мед и олово за направата на буквите. Йохан търси съотношението мед-олово , така че сплавта да не се износва бързо. Бюргерът Дритцен , уплашен че може да умре ,бил посъветван от изповедника си да наруши договора и да си иска парите. Дритцен дава Йохан на съд. Оправдават майстора , но го погват други лихвари

Това е времето когато папите воюват помежду си .Съборът в Базел проклина папа Евгени в Рим , той пък кара французите да нападнат Елзас. Немските земи са опустошени. Французите обграждат Страсбург и изгарят предградията . Йохан бяга на север.

1444г. Гутенберг е отново в Майн и се опитва да създаде печатница. Отпечатва на немски език „Сивилина книга“. Издава само 100 бройки , защото няма пари за хартия. Избухва скандал , защото според римската църква превеждането на книги от латински на друг националин език е ГРЯХ.

Богатите бюргери имат по една – две книги в къщите си.

Желанието на Йохан е да отпечата „Кратка латинска граматика“ на Елия Донат , търсена от ученици и студенти.

Отпечатва я на пергамент , защото няма пари за хартия.

 

Иска 800 гулдена от лихваря Йохан Фуст срещу 50% от печалбата. Хитрият писар Петер Щефер съставя договор-капан .

 

 

Йохан изработва много букви , научава своя съдружник на тайните на сплавта , научава словослагатели как да редят буквите.

Желанието му е да отпечата Псалтира.

 

И тогава вкупом го ПРЕДАВАТ.

 

Фауст го вика в съда за връщане на дълга и лихви за 5 години – 2026 гулдена . Взимат му печатницата и вместо „Гутенберт“ , слагат фирмата "Фауст и Щефер“.

Отпечатват Псалтира , а Гутенберг няма пари дори да я купи.

От роднини Йохан събира пари и си прави малка печатница . Граф Адолф Насауски плаща на папата , за да го назначи за епископ в Майнц . Нахлува с войските си и опожарява непокорния Майнц. Изгаря и печатницата на Гутенберг.

 

Йохан умира в приют за бездомници !

Поуката : Не попадай в ръцете на лихварите !

По Иван Иванов 

http://www.gutenberg.org/catalog/

 



Тагове:   Гутенберг,


Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. germantiger - Германец-съзидател въпреки всичко...
08.09.2011 15:58
И още една поука:

БОРИ СЕ ДОРИ КОГАТО ГУБИШ "ДНЕС"... "УТРЕ" И ПРЕД ИСТОРИЯТА ВСЪЩНОСТ СИ ПОБЕДИТЕЛ! ЗАВИНАГИ!!!

И без да е важен детайла, Рейн всъщност се изговаря РАЙН ;)
Линкнах постинга ти към вибокс-групата ми и познати.
цитирай
2. virtu - Благодаря за коментара ! :))
08.09.2011 16:52
Всъщност в историята е останало само името на Гутенберг.
Друго си е да ти дадат съвет . Ще поправя името на реката на Райн !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: virtu
Категория: Тя и той
Прочетен: 1925396
Постинги: 1141
Коментари: 1583
Гласове: 9310
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031